Glad i å løpe? Prøv hoppetau!
Er du glad i å løpe, kjenner du til gleden av å være lett på tærne, farten i kroppen og mestringsfølelsen når kondisen blir bedre.
Dette er egenskaper du kan trene på med hoppetau for å få inn litt variasjon i treningen eller for en effektiv økt når løping er uaktuelt.
Hoppetau som alternativ trening
Enten du trener mot en konkurranse, for å forbedre hverdagsformen eller det bare er løpegleden i seg selv som er målet, er det alltid fint å ha noen ekstra verktøy i verkyøkassa.
Hoppetau er gøy, og krever ikke en stor investering for å komme i gang. Det kan også gjøres nesten hvor som helst, og er bra å ha med på reise eller i gymbagen de dagene været er håpløst eller du ikke har tilgang på tredemølle.
Utstyret du trenger
- Finn et sted med litt plass rundt deg med jevnt og flatt underlag.
- Ta på et par lette løpesko.
- Finn frem et hoppetau egnet for løpere: lett, fleksibelt og raskt.
- Tilpass lengden på hoppetauet.
- Ta på klærne du vanligvis løper i.
To grunnteknikker
For å få gode treningsøkter bør du lære deg to hoppetauteknikker: Hoppe med to ben og hoppe med annenhvert ben (løpesteg). Bruk litt tid på å bli god på disse teknikkene for å oppleve mestring når du faktisk begynner å trene skikkelig.
Etter hvert kan du også variere med flere teknikker og hopping i ulike retninger, men det viktigste er at du kan hoppe mer eller mindre feilfritt med de to grunnleggende teknikkene.
Treningsøkter for løpere
Hvilke økter som passer for deg, kommer an på hvordan du vanligvis trener og hva slags mål du har.
Er du glad i korte intervaller? Mye variasjon og lange økter? En rolig tur der du bare kan koble ut hjernen?
Er du mer målrettet handler det kanskje om å trene i ulike pulssoner eller å bygge hurtighet og styrke.
Alt dette kan du gjøre med hoppetau!
Prøv en av disse hoppetauprogrammene
Korte intervaller
- 45 sekunder sprint med løpesteg på ca 80% av maksfart. 15 sekunders pause. Gjenta 10 ganger.
- Ingebrigtsen-økta: 30 sekunders sprint med løpesteg på rundt 75% av maksfart. 60 sekunders pause hvor du går/jogger lett på stedet. 20 repetisjoner.
Bygge styrke i leggmuskulatur
- Hopp vanlige hopp med to ben 3 ganger før du tar ett dobbelthopp. Hold det gående i 60 sekunder. 2 minutters pause. Gjenta 5-10 ganger.
Lengre økter
- 1-2-kombinasjonen: Hopp 4 løpesteg etterfulgt av 4 hopp med to ben. Gjenta dette i en rytme som er rolig nok til at du holder deg i en behagelig pulssone. Hold på i alt fra 10 til 30 minutter.
- Langkjøring. Med hoppetau kan en klassisk søndagstur bli litt ensformig. Bryt det opp med så mye variasjon du klarer: Hopp fremover, bakover og til siden, varier teknikker og bytt fart innimellom. Bryt det gjerne opp i bolker på 5-10 minutter med et minutts pause.
Anbefalte hoppetau for løpere
Løpere bør bruke raske og lette hoppetau med gode håndtak og fleksible kabler. Her er anbefalte hoppetau fra nettbutikken. Bestill på jumprope.no eller kjøp hoppetau i Oslo.
Treningstips på e-post
Meld deg på nyhetsbrevet fra Jumprope.no og få oppdateringer om hoppetau og treningstips.
Foto (Bislett Stadion): Kjetil Ree