Hvilket hoppetau er best?

Hvilket hoppetau er best? Guide til valg av tau
Hjem » Kom i gang » Hvilket hoppetau er best?

Guide til ulike typer hoppetau og hva du bør velge

Se videoen her, og les tipsene nedenfor.

YouTube player
Beste hoppetau for nybegynnere – og alle andre. Video med guide for velge riktig hoppetau.

Hvilket hoppetau skal jeg velge?

Et av de vanligste spørsmålene blant folk som skal begynne å hoppe tau, er hvilket tau de bør velge. Hva er det beste hoppetauet for nybegynnere? For å komme raskt i form? For boksere? Heldigvis er det de samme rådene som gjelder de aller fleste.

Hva slags trening skal du gjøre?

Tenk over om du har spesielle behov, som at du driver med Crossfit eller har andre ting som påvirker valget av hoppetau. Hvis ikke, bør du kjøpe et hoppetau som kan gjøre litt av alt – lek, intervalltrening, triks og dobbelthopp. Det vil gi deg den beste hoppetauopplevelsen, enten du akkurat har begynt å hoppe eller du er en ekspert med tauet.

Dette bør du se etter

Det er en del ting å se etter i et godt hoppetau:

Kabelen

De beste hoppetauene, enten du er nybegynner eller en avansert hopper, har en kabel av PVC. Det er en slags myk plast som gir god fart, mulighet for variert trening og som tåler mye bruk. Gå helst for et tau som ikke har en stålwire inni PVC-kabelen.

Unngå: stål og andre tunge materialer eller bomull og andre myke/naturlige materialer.

Håndtakene

Lange eller korte håndtak spiller egentlig ingen rolle – begge deler har sine fordeler. Men unngå håndtak som er veldig tunge eller veldig tykke. De bør være behagelige å holde i, og gjerne med noe som absorberer svette så håndtaket ikke sklir i hendene dine.

Gode håndtak kan være laget både i plast og metall, eller en kombinasjon. Tre er ikke like teknisk, og gir ikke like god hoppetautrening.

Festet

Festet mellom kabelen og håndtaket bør være i rett linje. Det vil si at kabelen peker i samme retning som håndtaket, enten ved at den kommer ut av håndtaket eller er festet direkte i enden.

Noen hoppetau har kabelen festet i en vinkel på håndtaket. Dette er ikke like bra å hoppe med.

Godt feste mellom hoppetakuabel og håndtak er viktig
Kabelen er i rett linje fra håndtaket. Lette håndtak i plast med skumgrep gir svettebeskyttelse.

Lengde

Lengden eller størrelsen på hoppetauet er avgjørende for å få en god opplevelse når du trener. De aller fleste hoppetau er justerbare i lengden – og da trenger du ikke tenke mer på størrelsen når du kjøper.

Noen hoppetau oppgir lengde eller størrelse basert på høyden din. Dette er egentlig litt misvisende, siden lengden kommer an på preferanser og hvor god du er til å hoppe. Så være OBS på hoppetau med fast lengde som ikke kan justeres.

Justerbare hoppetau kan være enkle å justere – du bare endrer på en skrue eller klype og drar så kabelen blir passe for deg. Eller de kan legge opp til permanent justering der du klipper tauet til ønsket lengde og deretter fester den i håndtaket. Begge har sine fordeler, men med permanent justering er det ingen sjanse for at skruen eller klypen løsner og kabelen begynner å skli.

Det er uansett slik at dette skal være ditt personlige hoppetau – du kommer ikke til å trenge å justere lengden hele tiden. Derfor er permanent lengdejustering bedre i lengden for de fleste.

Pris

Pris på hoppetauet er en viktig faktor for mange. Du kan finne et godt hoppetau helt ned mot 200 kroner, og opp til 800-900 kroner. Her er det en del ulike faktorer som avgjør. De dyrere hoppetauene har gjerne litt mer solide materialer, og er dermed en investering i et tau du vil ha i mange år.

Det viktigste er at hoppetauet matcher kriteriene ovenfor, pris bør ikke være det første du ser på. Du kjøper ikke hoppetau særlig ofte. Og selv om du skulle kjøpt et av de dyreste på markedet, er det fortsatt ikke en kjempestor investering sammenlignet med annet treningsutstyr.

Hva koster et par løpesko? En tennisracket? Et par ski? Et komplett sett med treningsstrikker? Sammenlignet med dette er det verdt å kjøpe hoppetauet som koster litt mer, det er uansett ikke en kjempeinvestering.

Hoppetau til barn

Selv om de samme hoppetauene i utgangspunktet er bra både for barn og voksne, finnes det rimelige, gode hoppetau til barn som er ekstra gode. Ting å se etter: lette håndtak og kort/justerbar lengde på kabelen.

Ikke kjøp hoppetau på lekebutikken eller bensinstasjonen

Skal du ha det moro med hoppetauet ditt, bør det være et bra hoppetau som passer for deg. Da bør du ikke kjøpe med deg et tau neste gang du er på bensinstasjonen eller lekebutikken, de har sannsynligvis ikke tau med god kvalitet.

Hold deg unna speed ropes og heavy ropes

Speed ropes med stålkabel og heavy ropes med tung vekt er mye omtalt og dukker ofte opp når man leter etter hoppetau. Men for de aller fleste er ikke dette hoppetauet man får best trening med, særlig om man skal lære seg nye teknikker eller liker å gjøre triks og ulike typer hopp.

Hvem skal velge spesialtau?

For noen spesielle treningsformer og behov, kan det være at et annet type tau er best. Som for eksempel et ekstra raskt hoppetau (speed rope) eller et ekstra tungt et (heavy rope). Men dette er unntakene.

Om du er en av de som foretrekker et slikt type tau, finnes det så klart gode og dårlige innen disse kategoriene også. Se uansett etter kvalitet, så blir du fornøyd og får et hoppetau du har lenge.

Mine personlige anbefalinger

Dette er hoppetauene jeg bruker selv, og som jeg anbefaler på det sterkeste:

Til barn

Spørsmål og svar om hoppetau

Hvor langt skal hoppetauet være?

Den beste lengden for de fleste, er om hoppetauet når opp til armhulen når du står på det og holder det opp langs kroppen.
Les hele guiden til lengde på hoppetau her

Hvilken type hoppetau er best for nybegynnere?

For de fleste er et hoppetau med PVC-kabel det beste å lære seg å hoppe tau med. Beaded hoppetau er også et godt valg for mange. Unngå tunge hoppetau som nybegynner.

Hvordan blir man god til å hoppe tau?

Du blir god til å hoppe tau ved å velge riktig type hoppetau og ha riktig tilpasset lengde. Du bør lære deg de to grunnleggende teknikkene før du begynner med mer avanserte triks.
Les om grunnteknikk for hoppetau her


Få flere råd om hoppetau på e-post

Meld deg på nyhetsbrevet fra Jumprope.no og få de nye innleggene i innboksen din!

Kjartan Bjørkvold