Hvordan bør du trene?
Disse tre øvelsene anbefales for deg som hopper mye tau. Les rådene fra en av Norges ledende fysioterapeuter.
Anbefalte styrkeøvelser
De tre styrkeøvelsene som anbefales spesifikt for deg som hopper tau er:
- Tåhev (både med rette og bøyde knær)
- Utfall
- Sideplanke
Tåhev
Alle som hopper tau, vet at dette er belastende for leggene. Ved å trene tåhev, både med rette og med bøyde knær, styrker du alle leggens viktigste muskler.
Bonus: tren gjerne også forsiden av leggen ved å trekke tærne til deg, gjerne med en strikk.
Utfall
Utfall styrker forsides og baksiden av låret og rumpemuskulaturen. Det er dessuten en ettbeinsøvelse, som er viktig for å balansere styrken mellom beina.
Sideplanke
Stabilisering av kroppen gjør at du er mindre utsatt for skade, og at du kan hoppe mer eksplosivt. Sideplanken trener viktige muskler for å stabilisere ryggraden.
Du kan utføre sideplanken på flere måter:
- Statisk på albuen.
- Statisk med strak arm.
- Dynamisk (hoften beveges opp og ned).
Skadeforebyggende trening
Når du hopper tau, er det opp til 8-10 ganger av kroppsventen som går gjennom muskulaturen i bena. Derfor er det viktig å styrke de viktigiste musklene for å tåle denne belastningen.
I tillegg er det viktig å ha en sterk og stabil kropp for å beskytte ryggraden. Derfor er trening av kjernemuskulatur anbefalt.
Trening for å hoppe bedre
I tillegg til å forebygge skader, vil styrketrening gjøre at du kan prestere enda bedre. Du kan holde ut lengre, hoppe høyere og hente deg inn kjappere mellom øktene om musklene dine er sterke.
Om du har som mål for eksempel å klare mange double unders (dobbelthopp) eller vil ta flest mulig hopp på 30 sekunder, er det ikke bare teknikk og kondis som gjelder. Her vil styrketrening kunne gi deg ekstra fremgang.
Bedre total treningseffekt
De fleste av oss trener ikke spesifikt for å oppnå resultater med hoppetauet. Det er gjerne den totale effekten av treningen vi er ute etter.
Hva man ønsker seg, varierer: bedre energi i hverdagen, en sunnere kroppssammensetning, neste års sommerkropp eller å komme tilbake fra skader og probemer.
Ved å ikke bare fokusere på en ting, vil man også få en mer komplett trenings- og helseeffekt. Derfor bør hoppetau ikke være den eneste aktiviteten du gjør. Heller ikke kun styrketrening er optimalt.
Gjør begge deler, og få enda bedre total treningseffekt! Og kombiner det hele med godt kosthold, enkelte kosttilskudd, og en preworkout om du trenger ekstra energi før økten.
Video om styrketrening og hoppetau
For flere tips til styrketrening og hoppetau, kan du se dette intervjuet med Finn-Tore Camacho Bjørnsand. Han er fysioterapeut, performance coach og driver Muskelklinikken i Oslo
Hoppetau fra Jumprope.no
Få mest mulig ut av treningen din med et god hoppetau! Her er bestselgerne i nettbutikken:
Bli tipset om trening med hoppetau på e-post!
Meld deg på nyhetsbrevet fra Jumprope.no og få de nye innleggene i innboksen din!